Lukas & Lea a konyhában bevásárlás gyerekkel

Bevásárlás gyerekkel?

Mindannyiunk szeretne boldog és teljes gyerekkort biztosítani csemetéjének, igaz? Ennek útja azonban nem az, hogy óvjuk a kicsit minden feladattól és felelősségtől! Hanem az, ha türelemmel és szeretettel bevonjuk őt a mindennapok feladataiba, és tudatosan felkészítjük a való életre.

Ahelyett, hogy mindent egyedül csinálnánk és stresszelnénk, hogy sose érünk a végére, vagy nem töltünk elég időt az aprósággal, gyermekünknek is adjunk feladatokat a ház körül! Így segíthetünk neki megérteni, mi, miért és hogyan működik.

1. lecke: A főzés a bevásárlásnál kezdődik

A szülők tudják, hogy a siker alapja a tervezés. Ezért keresünk állandóan újabb recepteket, ezért írunk bevásárlólistát, és ezért igyekszünk észrevenni az akciókat is. A gyerekek ugyanakkor nem látják az előkészületeket, ezért joggal hiszik, hogy az ennivaló folyamatosan és korlátlanul hozzáférhető. Ha nem mutatjuk meg nekik, nem ismerik a pénz fogalmát és értékét, így irreális elvárásaik alakulhatnak ki.

Mit tegyünk, hogy a kicsik megértsék a pénz fogalmát, a gazdaság működését, és megismerjék az élelmiszerek útját?

Írjunk bevásárlólistát együtt! A kisebb gyerekek lerajzolhatják azt a 3-5 dolgot, amit az üzletben vagy a piacon majd nekik kell előkeríteniük. Így, miközben a kicsik finommotoros készségei, szem-kéz koordinációja fejlődik, nekünk több időnk marad a beszerzendők végiggondolására.

A nagycsoportos-kisiskolás gyerkőcök számára izgalmas memóriafejlesztő feladat, ha rájuk bízzuk 5-8 vásárolni való észben tartását. Segíthetjük a lista fejben való rögzítését, ha együtt elmondjuk indulás előtt, a kocsiban és a bolt bejáratánál is. Utána pedig csak hagyjuk, hogy a gyerekek tegyék a dolgukat!

2. lecke: Bevásárlás okosan

A bölcsis-kis óvodás korosztály számára a sarki közért is tele van izgalmas kihívásokkal. A színes gyümölcsök, a hűtők és a polcsorok szinte varázsvilágnak tűnnek, ugyanakkor remek lehetőséget biztosítanak arra is, hogy együtt, játszva tanuljunk!

Mondjuk el, melyik gyümölcsnek mi a neve, meséljük el, honnan érkezik hozzánk, és említsük meg azt is, hogyan ellenőrizhetjük az adott étel minőségét! Kérjük meg a csemetét, hogy ő is kocogtassa meg a dinnyét, szagolja meg a fűszernövényeket, vagy segítsen megszámolni az almákat.

Nagyobb gyerekek esetében hívjuk fel a figyelmet a szavatossági idők fontosságára, mutassuk meg, hol találhatnak rá a lejáratközeli, kedvező árú termékekre, és kérjük őket az árak, illetve az összetevők összehasonlítására!

A bevásárlás így tovább tart majd, mégis megéri, hiszen laza keretek között taníthatjuk gyermekeinket az egészség- és környezettudatosság alapjaira, csökkentetjük az élelmiszerpazarlást, és a csomagolásmentes termékek preferálásával minimalizálhatjuk a hulladéktermelést is. Ne feledjük, amit a gyermekeink kicsiként tanulnak, alapot képez egész életükön át!

3. lecke: Rend a lelke mindennek!

Akinek van gyereke, legalább egyszer érezte már úgy, hogy a lakás szinte tájkép csata után. A kiabálás és az idegeskedés nem sokat ér, a példamutatás viszont csodákra képes.

Mutassuk meg a gyerekeknek, hogyan rendezhetik és rendszerezhetik a környezetükben található tárgyakat! Erre kiváló alkalmat nyújt a bevásárlás utáni elpakolás, hiszen a kicsik nemcsak azt értik meg, hogyan kerül az élelmiszer a lakásba, hanem azt is, hogy a megszokott rend nem önmagát tartja fenn.

Pakolás közben  megtanulhatják, hogy

  • mi és miért kerül a hűtőbe;
  • hogyan kell megfelelően tárolni a zöldségeket és gyümölcsöket;
  • mely termékeket hova érdemes elhelyezni a spájzon vagy a konyhán belül;
  • mi kerül zárt fém vagy műanyag tárolóba, és ennek mi az oka;
  • illetve miért kell figyelnünk arra, hogy elkerüljük a halmozást.

Ahelyett, hogy szoronganánk a bevásárláson, tekintsük lehetőségnek! Időt tölthetünk együtt, beszerezhetjük a szükséges élelmiszereket, és együtt vághatunk neki a sütés-főzés adta nagy kalandnak.

Máris belekezdenétek? Rendeljétek meg Lukas & Lea a konyhában című szakácskönyvünket. Hamarosan pedig érkezik következő bejegyzésünk, melyben arról fogunk írni, hogy mi az a 10+1 dolog, amit egy sütitől minden kisgyerek megtudhat!