Lukas & Lea - Adatkezelési Tájékoztató

Így tedd biztonságossá a konyhát kisgyereked számára!

A kisgyerekek számára a konyha az egyik legérdekesebb, és egyben a legveszélyesebb helyiség. Különösen az 1-3 év közötti gyerekek a leginkább érintettek, mivel nagyon aktívak és kíváncsiak, viszont még nem tudják felismerni és elkerülni a veszélyt. Ugyanakkor kellő odafigyeléssel és óvintézkedésekkel a balesetek kockázatát jelentősen csökkenthetjük. Ezeket gyűjtöttük össze Nektek az alábbiakban és reméljük, hogy sokatok hasznára válik.

Figyelem, forró!

Egy konyhában számos égési sérüléseket okozó veszélyforrás található. Ilyen a nyílt láng, a főzőlap vagy a sütő ajtaja. De ugyancsak veszélyes, amikor például a frissen elkészült kávét, teát tartjuk a kezünkben és gyerkőcünk a lábunk alatt van, vagy amikor a kíváncsiságtól vezérelve hozzáérnek egy a konyhapult vagy az asztal szélén ott felejtett forró edényhez. A következő pontokat betartva az égéses, forrázásos balesetek zöme megelőzhető.

  • Amennyiben lehetséges, mindig a belső főzőhelyeket használjuk.
  • Az edények fogantyúit mindig fordítsuk befelé/hátrafelé, így a gyerekkezek nem tudják elérni őket.
  • A sütőnél lehetőleg olyan típust válasszunk, amelynek nem melegedik át az üvege (hideg frontfelület). Amennyiben a sütő ablaka nem hőszigetelt üvegből van, akkor egy kiegészítő akril panellel rögzíthető.
  • A sütő gombjainál előnyt jelent, ha süllyeszthetőek, így kisebb az esélye annak, hogy eltekerik és a sütőben található étel megég vagy nyers marad.
  • Ha épp konyhatervezés előtt álltok, akkor az az egyszerűbb és biztonságosabb megoldás, ha a sütő magasabbra kerül.

Figyelem, éles!

  • A konyhaszekrény berendezésénél az alapszabály: a gyerek számára legyen elérhető mindaz, amit használ (és használhat) és elérhetetlen mindaz, ami veszélyes.
      • A késeket, vágó- és szúróeszközöket így olyan fiókba tegyük, ahol nem férhet hozzájuk a kicsi. Ha mégis elérhető magasságban vannak a fiókok, akkor felszerelhető fiókzárral is megakadályozhatjuk a fiókok teljes kihúzását. Ugyanez érvényes a konyhaszekrények ajtajaira is.
      • Saját tányérja, pohara, evőeszközei legyenek az ő számára elérhető helyen, a konyhaszekrény alsó részében, hogy akár egyedül megteríthessen magának és elpakolhassa az edényeit (erről és hasonlókról részletesen írunk a következő tervezett bejegyzésünkben „Montessori a konyhában” címmel).
  • Ha a mosogatógépet pakoljuk be, a veszélyes, éles tárgyakat lehetőség szerint a hátsó részre helyezzük.

Figyelem, áram!

  • Használat után a konyhai készülékeket, például a kézi mixert, vízforralót, kenyérpirítót és hasonlókat mindig húzzuk ki a konnektorból és tegyük vissza a helyükre.
  • Azokat a készülékeket, amelyeknek állandó helyük van a konyhában, úgy helyezzük el, hogy a gyerekek számára elérhetetlenek legyenek.
  • A gyerekek által megközelíthető valamennyi konnektorba vakdugót helyezzünk.

 És még valami…

  • Bár egyre kevésbé vannak használatban, a bevásárlás után a műanyag zacskókat mindig zárjuk el a gyerekek elől. Nagyon könnyen életveszélyt okozhatnak, ha a kicsi a zacskót a fejére húzza, légzése által az arcához tapasztja, és nem tud kiszabadulni belőle.
  • Tisztítószereket, alkoholt, cigarettát és a gyógyszereket a gyermekektől elzárva helyezzük el.