Lukas & Lea a konyhában hogyan készült

Hogyan készült…?

Kíváncsi vagy, miként készült Lukas & Lea első receptkönyve? Hogy zajlott a receptek kiválasztása, a fotók készítése? Ki tervezte a könyv arculatát és felépítését? Ezekre és hasonló kérdésekre találsz választ az alábbi bejegyzésünkben.

***

Mit? Miért? Hogyan?

Hogy mely receptek kerüljenek a könyvbe, azt a bátyámmal közösen döntöttük el. A kiválasztásnál több szempontot vettünk figyelembe:

  • Nehézségi szint: fontosnak tartottuk, hogy receptjeink között legyenek egyszerűen elkészíthető finomságok, de olyanok is, amelyek már több tapasztalatot igényelnek. Hogy egy recept egyszerű-e vagy nehéz, azt elsősorban a hozzávalók mennyisége és az elkészítési idő hosszúsága alapján határoztuk meg.
  • Első a biztonság: receptjeinkben igyekeztünk a lehetséges veszélyforrásokat elkerülni, így minden süti sütőben készül el, forró tűzhelyet/sütőlapot nem használunk, és a kés vagy a vízforraló is csak néhány esetben kerül elő.
  • Klasszikus és modern ötvözete: nem volt kérdés, hogy a már jól ismert és a legtöbb gyerek által közkedvelt receptek, mint pl. kókuszgolyó, kuglóf, linzer helyet kapjanak Lukas és Lea receptkönyvében. Ugyanakkor belekerült pár talán új és izgalmas finomság is, mint a répatorta vagy a csokis pehely.
  • Ami szem-szájnak ingere: fontos szempont volt a receptek kiválasztásánál, hogy a sütik nemcsak szépek, hanem finomak is legyenek. Ennek érdekében receptjeinket többször végigsütöttük, alakítottuk. Családtagjaink, barátaink véleményét kértük. Bízunk benne, hogy Ti is olyan elégedettek lesztek az eredménnyel, mint mi!
  • Kiskanál, nagykanál: az öt különféle méretű és színes mérőkanál Lukas & Lea receptkönyvének nélkülözhetetlen része, hiszen segítségükkel gyerekjáték a méricskélés és mérleg használata sem szükséges. Így nagyon fontos szempont volt, hogy a receptek legtöbb hozzávalója kanalakkal mérhető legyen.

Talán a legnagyobb kihívást jelentő feladat – próbasütés és fotózás:

A receptek próbasütése és a receptlépések fotózása az előkészületekkel együtt összesen egy hetet vett igénybe. A tervezés és a kivitelezés komoly koncentrációt igényelt. Nem hiányozhatott egy hozzávaló és receptlépés sem. És természetesen az is fontos volt, hogy nemcsak végigfotózzuk a sütési folyamatot, hanem a végeredmény is jól mutasson. Ugyanis miután elkészült egy süti, előkészítettük az előre megtervezett dekorációt, és következhetett a kész finomság fotózása. Nagyon büszkék vagyunk, mivel csak egy recept volt – a linzer –, amit részben újra kellett fotóznunk, mert elrontottuk a tésztát. A többi tizenegy receptet hiba nélkül sikerült végigcsinálni! A sütik szép és változatos prezentációja férjem kreativitásának köszönhető.

A fotókon szorgos gyerekkezeket láthattok – kilencéves unokahúgunk vállalta a feladatot és sütötte végig velünk a tizenkét receptet. Nagyon ügyes volt, de ki is merült rendesen. A folyamatos nassolás lehetősége ugyanakkor segített, hogy mindig új erőre kapjon.

A fotókat egy barátunk készítette. Stúdióként saját konyhánk szolgált, jobban mondva az étkezőasztalunk, amelyen tölgyfa színű parkettánk maradványai képezték a fotók hátterét. Fehér színű konyhánk túl steril lett volna erre a célra. Több ezer fotó készült, és ezekből válogattuk ki a legjobb ötszázat. Sajnos néhány fotó esetében meg kellett állapítanunk, hogy nem elég élesek, vagy a háttér és a fények eltérnek a többitől. Ugyanakkor megbeszéltük a fotóssal, hogy a jövőben miként kerülhetjük el ezeket a hibákat, mit kell máshogy, jobban csinálnunk.

Amit szomszédaink és családtagjaink kifejezetten élveztek, azok a sütik voltak, amelyek a nap végen arra vártak, hogy megegyék őket. Nem győztük elosztogatni őket! 😊

Névadás és arculat

Mindenképp szerettünk volna termékünknek arcot adni, akivel a gyerekek azonosulhatnak és aki végigkíséri őket a sütés folyamatában. Így született meg Lukas & Lea alakja, akik egy testvérpárt alkotnak. Nemcsak a logóban, hanem a könyvben is több helyen felbukkannak és hasznos tippekkel látják el a gyerekeket. A szövegeket saját magunk írtuk, a nyelvhelyesség ellenőrzését pedig egy szakértőre bíztuk. A színeket, a betűtípusokat, az egyes oldalak felépítését számos alkalommal módosítottuk annak érdekében, hogy tetsszen a gyerekeknek, és emellett jól értelmezhetőek és könnyedén átláthatóak legyenek a leírások.    

Kemény- vagy puhafedeles, spirál vagy kötött, A4-es vagy A5-as méret?

Biztosan vannak köztetek, akik a keményfedeles receptkönyveket részesítik előnyben, vagy azt, ha a könyv kötött. Nagy dilemma volt számunkra is, hogy melyik formátum a leginkább alkalmas Lukas & Lea receptkönyvéhez. Végül a spirálkötés mellett döntöttünk, mert praktikusnak találjuk, ha kihajtott formában nem fordulnak át a lapok, és nem kell lisztes kézzel visszalapozni arra az oldalra, ahol tartottunk. Mivel gyerkőcöknek szánjuk receptkönyvünket, így az egyszerű kezelhetőség és lapozás céljából az A5-ös méret és a puha fedél mellett döntöttünk. Reméljük, jó döntés volt; kíváncsian várjuk visszajelzéseteket erre vonatkozóan is. Fontos szempont volt a papír minősége és tartóssága. Bár a lapok nem víz- és szakadásállók, ugyanakkor vastagságuknak köszönhetően jól bírják a strapát. 

Végső lépések: ellenőrzés és nyomtatás

Helyes a képek sorrendje, a kanalak színe és mérete? Minden lépés megvan, megfelelő az oldalszám és a margók elhelyezése? „Több szem többet lát” mottóval igyekeztünk családtagjainkat és barátainkat is bevonni a könyv végső ellenőrzésébe. Minden egyes alkalommal feltűnt valami kisebb-nagyobb hiba. Ezért is volt hihetetlen érzés rákattintani a „Megrendelés elküldése” gombra a nyomda honlapján, miután feltöltöttük az anyagot. Egyrészt a „nincs visszaút” érzése tört fel bennünk, másrészt a leírhatatlan öröm is, hogy hamarosan sok másik család is kezében tarthatja Lukas & Lea receptkönyvét, és ezáltal sok vidám pillanatot és közös élményt csempészünk konyhájukba. 

***

Így született hát Lukas & Lea receptkönyve nyolc hónap alatt, egy „család-barát” projekt eredményeként. Reméljük, hogy szeretni fogjátok, úgy, mint mi. Alig várjuk, hogy további változatokkal lephessünk meg benneteket a közeljövőben.